Zaměřením jsem spíš umělecký malíř než fotograf a k recenzi budu přistupovat jako k nepomalovanému plátnu. A tak, jak u umění, kde není jasná definice vnímaní objektu i já jsem jako kritik v zjednodušeném rozpoložení chlapského pohledu líbí, nelíbí. Tedy nečekejte žádnou ságu, dlouhou recenzi, která bude reflektovat odpovědi technického charakteru, přesných rozměrů objektivu, a nebo z kolika optických členů je sestavena optická soustava recenzovaného objektivu. K fotografii přistupuji jako chlap nadšenec, který dokáže ocenit technologii, a zároveň si uvědomuje, že nástroj pro zachycení daného momentu, nebo objektu je jen prostředek, který mu k tomu dopomůže, a tedy je v podstatě úplně jedno čím a jak se k výsledku dopracujete… nicméně v zjednodušeném pohledu to tak je i není. A když bych se měl zamyslet nad tím, proč vlastně fotím, jedním z mnoha důvodů bude radost z Fuji. Ale tato recenze není o Fujifilm, nicméně o širokoúhlém objektivu TTArtisan 28mm f5,6. A přesně, jak jsem měl retro vášeň z nových technologií, když jsem si pořídil můj první Fuji, tak i nyní mám stejný skvělý pocit z tohoto objektivu.

Objektiv je primárně určen pro systém Leica M, nicméně jsem neodolal tuto FF parádu vyzkoušet na našem rodinném fotoaparátu Fujifilm GFX 50R.

Tato kombinace vypadá přímo úžasně, něco jako šperk na denní nošení… Nejenom, že na GFX objektiv vypadá skvěle, dle mého názoru bude objektiv vypadat perfektně na jakémkoliv fotoaparátu! Taková ta opravdu funkční krytka těla fotoaparátu, po které všichni toužíme, která je pořád nasazená na těle fotoaparátu na dennodenní focení.

Tuto extrémní kompaktnost vnímám jako největší výhodu, mám poměrně malé ruce a ovládání objektivu je pro mě radost, nicméně si uvědomuji, že ruce umělce jsou tak trochu jiné, a tedy chlap s většíma rukama bude mít možná jiný názor, ale nechme tohoto polemizování, přece nikdo by nechtěl “krytku” fotoaparátu velkou jako ruličku od toaletního papíru! 🙂

Bohužel objektiv nevykreslí celé pole snímače středoformátu 44x33mm a tedy celou recenzi jsem fotil ve 35mm formátu. Tato informace je víceméně pro GFX nadšence, kteří rádi experimentují s různými možnostmi adaptace. Objektiv skvěle vykreslí, mimo 3:2, 1:1 a také XPan formát 24:65. Ještě se zastavím u určení objektivu a také zejména k jeho ceně. Ohnisko a světelnost objektivu tomu napovídá, že se jedná o objektiv primárně určen pro street fotografii. Nicméně nechci objektiv škatulkovat, protože ani v umění neexistuje definice, že portrét musí být malován pouze štětcem. Je úplně jedno, jak se k finálnímu výsledku daný umělec dopracuje. A z mého pohledu je fotografie zrovna o úhlu pohledu a přesně proto se chci dívat na objekt jinak než kdokoliv jiný. I přes to, že pro mě je ideální ohnisko nejbližší vnímání našemu oku a ještě k tomu také miluji lowlight objektivy, jsem hned po uvedení této horké novinky zhodnotil, že tento objektiv potřebuji. Vystoupit z komfortní zóny je u umělce stejně nevyhnutné jako u fotografa striktně dodržovat zarytá pravidla.

A jelikož se primárně jedná o objektiv pro systém Leica M jeho cena je víc než přijatelná! A jako další překvapení pro náročného spotřebitele je v balení u objektivu také moc hezká čtvercová sluneční clona a tedy o to větší je moje radost z tohoto uceleného celku. V porovnání s LEICA objektivy je to samozřejmě lowcost varianta. Objektiv TTArtisan není vzhledově unikátní, design sdílí s objektivem LEICA SUMMARON 28mm f5,6 nicméně opticky jsou tyto dva objektivy rozdílné. Proto o objektivu TTArtisan mluvím jako o šperku, nikoliv jako o uměleckém dílu. A jestli je to TTArtisan nebo LEICA, je tento retro elegantní vzhled něco co se mi líbí, a to opravdu hodně. Kvalita zpracování objektivu TTArtisan i přes to, že to není LEICA je na vysoké úrovni, je to poctiví kus „železa“, žádný plast, a to ani na krytce předního nebo zadního členu objektivu. Plast nenajdete dokonce ani na přibalené sluneční cloně. S trochou nadsázky vás objektiv přežije 🙂 A jelikož již nějakou zkušenost s manuálními objektivy osobně mám za sebou, dost oceňuji mechanickou aretaci ostřícího prstence na pozici ostření na nekonečno. Ale abych vás neubíjel textem, budu v recenzi dále pokračovat vizuálně.

Pokud bych to mohl shrnout formou líbí, nelíbí; tak určitě se mi líbí hodně jeho bezkonkurenční kompaktnost a také elegantní retro vzhled. Také se mi líbí nízká cena objektivu a výborná kvalita zpracování. Poměr cena/výkon je u tohoto objektivu opravdu vysoký. Dále se mi líbí podávaný barevný kontrast, což je tak trochu subjektivní.

Věcí, co se mi nelíbí je podstatně méně, škoda, že objektiv nevykreslí celé pole snímače GFX. Nicméně toto je spíš mé povzdechnutí, které určitě nepatří do záporu protože objektiv je určen pro FF. Také bychom mohli do nelíbí zmínit nižší světelnost objektivu, ale tak jak to funguje u expozičního trojúhelníku, zvýšení světelnosti by mělo za následek zvětšení objektivu a jeho váhy. Tedy úplně by to změnilo jeho hlavní podstatu a to je jeho bezkonkurenční kompaktnost.

Proto opustím toto snění o dokonalém objektivu, a jak už někdo jednou řekl, ten nejlepší objektiv je ten, co je zrovna nasazen na těle fotoaparátu. Objektiv TTArtisan je velký aspirant na to, aby tam vydržel nasazen, co nejdéle.