Abych mohl dostatečně prezentovat mé potřeby měl by na začátku zaznít důvod, proč jsem přešel ze zrcadlovky na bezzrcadlovku. Byla to velikost.

V zápětí na to jsem pak přešel na středoformát! Byť jsem tímto rozhodnutím šel proti sobě, tohoto kroku nikdy nebudu litovat. Tu mojí „magickou krabici“ nosím všude sebou, hrdě na krku a to také i na dovolenou.

Definoval jsem si limit pro fotografické vybavení, které jsem ochoten sebou tahat a u mě to je max. 5 litrů. Do tohoto objemu se vejdu s následujícími kombinacemi;

  • 1x tělo fotoaparátu, 1x objektiv, 1x blesk, 2x náhradní baterie
  • 1x tělo fotoaparátu, 2x objektiv, 2x náhradní baterie

Toto rozhodnutí má ještě jeden pozitivní aspekt a to je rozložení rizik spojených s krádeži foto výbavy. V případě, že by tato nemilá situace nastala, nepřijdu o celou foto výbavu, a tedy zmátořit se z této hrozné situace by bylo zejména o nákupu nového těla fotoaparátu.

Proto pro jakékoliv případy spojené s cestou doporučuji být řádně a správně pojištěn.

Abych se vrátil k fotografickému set-upu pro dovolenou a také k mým preferencím, nejvíce volím sestavu s dvěma objektivy; širší a portrétní ohnisko.

V mém podání převážně volím na tělo fotoaparátu Fujifilm GFX 50R nativní objektiv Fujifilm Fujinon GF50mm f3,5 (ohnisko pro přepočtu na FF je 40mm) a manuální starosklo Minolta Rokkor 85mm f1,7 (ohnisko pro přepočtu na FF je 65mm).

Když jsem hledal vhodnou brašnu nebo batoh, zvolil jsem messenger Everyday Sling 5l od značky PeakDesign, který odpovídal mým požadavkům zejména na objem.

Výběr dovolené provádíme spolu jako rodina, a mé rozhodování není jenom o mých osobních preferencích, ale také o fotografickém prostředí. Proto vždy pro nejužší výběr projíždím lokace pomocí Google maps – street view, abych si udělal základní představu a také správnou přípravu.

Pokud bych mohl shrnout ve zkratce, co si nejvíce užívám na dovolené mimo zajímavé fotografické prostředí je určitě přirozené světlo a prostor pro komponování. Co vnímám jako nejtěžší disciplínu je práce s „neprofesionály“, tedy s rodinou 😊

I přes tuto složitou disciplínu je to pro mě ten nejhezčí čas, kdy jsme všichni spolu a ještě jako bonus já se utrhnu k „tvorbě“, za což jsem moc vděčný.

Středoformát jako rodinný fotoaparát? Proč NE! Naopak tuto volbu vřele doporučuji!

Tady malá ukázka z dovolené 2021; ostrov Gran Canaria, oblast Maspalomas.